Magazinele zero waste, noul pariu al antreprenorilor

Magazinele zero waste reprezintă un nou val pe piaţa cumpărăturilor, într-o perioadă în care se vorbeşte tot mai mult despre risipă şi poluare. Astfel, mai mulţi antreprenori şi-au asumat responsabilitatea de a deschide locuri din care clienţii veniţi la cumpărături nu pleacă şi cu ambalaje inutile acasă. Produsele se cumpără vrac, în recipiente reutilizabile, şi astfel nu sunt generate deşeuri.
Ana Maria Răducanu, o tânără cu preocupări în domeniul ecologiei, este unul dintre aceşti antreprenori. Ea a deschis la finalul anului 2020, pe 14 decembrie, magazinul Zero Waste, un loc de unde pot fi cumpărate produse alimentare şi nonalimentare în sistem vrac, fără a fi nevoie de ambalaje de unică folosinţă.
La magazinul Zero Waste, care se află pe strada Buzeşti din Capitală, la numărul 20, se vând cereale, leguminoase, condimente, nuci, fructe uscate, dar şi produse de îngrijire personală sau de curăţenie vândute fie vrac, fie în ambalaje compostabile, fie în ambalaje în sistem circular, care sunt aduse la magazin şi trimise mai departe producătorului pentru a fi refolosite. Astfel, nu este generat deloc gunoi.
„Încurajăm acest sistem circular de ambalaje, pentru că toţi avem acasă în debara un raft cu borcane sau o pungă cu pungi. Ideea a venit din nevoia mea de a avea un loc de unde să pot face astfel de cumpărături. Am locuit şi am călătorit în comunităţi intenţionale ecologice, eco-villages, nişte microsocietăţi construite pe ecologie în toate aspectele vieţii. Aveam posibilitatea de a reduce la minimum deşeurile pe care le creez. Când am venit acasă, îmi era imposibil să fac asta. Pentru absolut orice aveam nevoie, trebuia să generez munţi de ambalaje, cele mai multe – din plastic, din păcate“, îşi aminteşte Ana Maria Răducanu.
Mai multe detalii aici.