Ce înseamnă SEO pentru o afacere mică?

Când începi o afacere, ai o listă de lucruri pe care trebuie să le faci pentru a o pune pe picioare. Ai o idee de produs sau un serviciu, te-ai gândit la un nume, poate ți-ai deschis și firma, ai făcut rost de capital pentru început, ți-ai construit un website și gata, eși în business!
Dar stai, ceva lipsește din toată această ecuație! E vorba despre clienți. Nu te poți numi afacere până când nu ai clienți. Este vital să ai clienți, este esențial pentru a câștiga bani. Potențialii clienți trebuie să intre pe site-ul tău, să-l vizualizeze și în final să cumpere ceea ce tu vinzi.
Unii antreprenori cred că site-ul trebuie doar construit și gata. Ei bine, nu e suficient. Crearea site-ului este pasul fundamental, dar atragerea clienților pe el este un element important al programului de marketing al companiei tale.
Scopul esențial al unui website este să atragă clienții, să aibă o influență pozitivă asupra deciziei de cumpărare. Pentru asta este nevoie de strategii de marketing pentru atragerea traficului pe site. Și nu este suficient să scrii adresa site-ului pe cărțile de vizită sau pe alte materiale informative. Site-ul poate fi un vehicul de marketing mult mai puternic.
Este nevoie deci de optimzarea site-ului pentru a fi descoperit de motoarele de căutare, iar aici intervine SEO ( search engine optimization). Acest tip de servicii le poți obține de la o companie specializată, chiar dacă nu ai un buget prea mare pentru asta. Rezultatele s-ar putea să merite.
Website-ul poate să-ți ofere în mod continuu lead-uri pentru vânzări, iar atunci când acestea vin fără costuri, prin creșterea organică în rezultatele motoarelor de căutare, este mult mai bine. Dacă vrei să faci ceva și singur, iată câțiva pași simpli, pe care îi poți pune în aplicare cu ușurință.
1. Analiza de cuvinte cheie: Nu poți începe procesul de optimizare înainte de a căuta cuvintele cheie relevante pentru produsul sau serviciul tău. Scopul este de a înțelege expresiile folosite de posibilii clienți în motoarele de căutare, câți competitori există pentru acele expresii, cât de des sunt căutate acele expresii. Toate acestea îți pot da o idee despre potențialul de trafic pentru site-ul tău. Alege expresiile cheie cu nivel mediu sau minim de competiție și cu cel mai mare volum de căutare posibil.
2. Folosește expresiile cheie în conținut și în etichetele meta: După ce ai selectat expresiile cheie potrivite, este timpul să le utilizezi în titluri, în articole și în metatagurile fiecărei pagini.
3. Directoarele online: Înregistrează-ți compania în directoare de afaceri precum Google My Business sau Apple Maps Connect. Acestea dar și alte directoare creează backlink-uri către site-ul tău, ceea ce influențează în bine poziția în rezultatele motoarelor de căutare. În plus, clienții din zona ta îți vor putea observa compania mai ușor.
4. Crearea de backlink-uri: Ai nevoie de cât mai multe backlink-uri de calitate, iar pentru asta sunt numeroase strategii pe care le poți aplica, pe lângă listările în directoare, forumuri și bloguri.
5. Social Media: Este foarte important să activezi pe platforme social media precum Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter sau LinkedIn. Unele canale pot fi mai relevante pentru afacerea ta, dar beneficiul prezenței pe toate acestea este incomensurabile. Ele contribuie și la crearea de backlink-uri, dar îți permit și comunicarea directă cu potenșialii clienți.
6. Conținut activ: Niciodată să nu te complaci în ceea ce ai pus deja în site. Pe lângă produse și servicii, mai este nevoie mereu de conținut nou. Cu cât conținutul site-ului tău este mai valoros, cu atât Google îl va afișa mai bine în rezultate. Vei fi cu un pas înaintea altora dacă publici mereu articole de blog sau diverse editoriale.
Un website bun trebuie să atragă potențialii clienți cât mai mult organic, să fie cât mai ușor de găsit de motoarele de căutare și de clienți. O afacere mică trebuie să profite cât mai multe de beneficiile tacticilor de SEO.