Fiscalitate

Noua revoluție fiscală transformă antreprenorii cu datorii la stat în pușcăriași

După ce a transferat contribuțiile pe salarii de la angajator, la angajat, guvernul vrea să revină la pedeapsa cu închisoarea pentru neplata acestora de către angajatori,  ei fiind cei care în continuare, stabilesc, reţin , declară şi plătesc obligaţiile datorate statului.

Se pare că neplata taxelor și impozitelor va fi asimilată evaziunii fiscale, milioane de români fiind astfel pasibili de puşcărie. Specialiştii atrag atenţia că măsura nu va creşte gradul de colectare, ba mai mult, îi va alunga pe antreprenori.

Dacă nu plătesc la buget impozitele şi contribuţiile, cu intenţie, vor fi acuzaţi de evaziune fiscală, iar pedeapsa poate fi închisoarea de la 1 an la 6 ani, se arată în proiect. Reglementarea va viza și pe toţi cei care au profesii liberale, care câştigă din drepturile de proprietate intelectuală, care au venituri din arende, chirii, dobânzi sau dividende.

În total un număr de 32 de impozite şi contribuţii datorate bugetului vor intra sub incidenţa actului normativ: impozitul pe venitul din salarii şi asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din pensii, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, impozitul pe veniturile din arendă, impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi şi dividende, impozitul pe veniturile din premii şi din jocuri de noroc, contribuţia de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor.

Angajatorii care nu virează sumele care constituie impozitul pe venitul din salarii şi asimilate salariilor vor putea primi pedepse cu închisoare de la un an la 6 ani, sau chiar mai mult, în condițiile unor circumstanțe agravante.

În opina specialiştilor,  măsura este total nejustificată. „Filosofia de reglementare este greşită. Am mai avut o astfel de prevedere, dar a fost declarată neconstituţională. Este o situaţie nemotivată. Nebunia cu 2 milioane de salariaţi pentru care nu se plătesc contribuţiile nu este reală. Sunt, de fapt, intrări repetitive, adică o firmă care nu a plătit 12 luni, apare de 12 ori acolo.“, a explicat, Gabriel Biriş, avocat specializat în legislaţie fiscală şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Tot el afirmă că riscul ca românii să ajungă la închisoare este foarte mare, în condiţiile în care sfera faptelor incriminate este atât de largă. „Lista cu cele 32 de taxe şi impozite este mult prea mare. Acolo sunt şi impozite care nu au de-a face cu contribuţiile sociale, cu drepturile la pensie, asigurările de sănătate ale angajaţilor. Sunt tot felul, puse de-a valma. Asta înseamnă că se lărgeşte extraordinar de mult sfera faptelor pentru care contribualii sunt pasibili de puşcărie. Unele dintre aceste impozite poţi să nu le depui din greşeală, să crezi că nu trebuie depuse. De exemplu, impozitele nerezidenţilor“, afirmă Biriş.

Mediul de afaceri nu este ferit de riscuri, iar statul pare că vrea să alunge antreprenorii. „Pare că legiuitorul pare mai interesat de puşcărie, decât de bani. Grija statului este să recupereze bani, nu să bage contribuabilii la închisoare. Sunt atât de multe chestiuni care intră în sfera penală, încât se pune serios problema descurajării mediului de afaceri, într-un moment nu tocmai fericit de determinare a oamenilor de a se apuca de antreprenoriat. Sunt foarte mulţi care pur şi simplu închid firmele şi pleacă din ţară. Una e să vorbeşti de riscuri financiare, şi alta e să vorbeşti de riscuri care ţin de libertate“, spune avocatul.

Măsurile pe care Guvernul vrea să le ia va da naştere la numeroase abuzuri. „Dacă ai nişte clienţi care nu plătesc şi îţi rămân bani, la sfârşitul lunii, doar să plăteşti salariul net. Aşa eşti pasibil de închisoare. Asta va genera multe excese. Nu este ca la notariat, de exemplu, care din onorariu şi dă mai departe la stat. Dar dacă ai clienţi, ai furnizori… Dacă nu plătesc în 30 de zile, te rişti să mai dai oamenilor salariu?“, explică analistul financiar.

Prin aceste măsuri, statul nu numai că nu crează o facilitate, dar creează un risc asimilat evaziunii fiscale.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *