Știri

Mediul de afaceri 2018 este mai puțin pregătit pentru o criză decât era în 2008

Mediul de afaceri este mai vulnerabil acum decât era în 2008 în fața unui eventual șoc extern, reiese dintr-o analiză realizată de Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și lector al Institutului Bancar Român (IBR).

Analistul a identificat cinci puncte-cheie care ilustrează cel mai bine vulnerabilitățile companiilor din România în fața unei potențiale crize internaționale:

  1. Creșterea duratei medii de colectare a creanțelor (datoriilor) companiilor, de la 60 de zile în 2008 la 105 zile, ceea ce face ca firmele să fie mai interdependente. Întârzierea la plată a unei facturi din cauza problemelor temporare de lichiditate sau a insolvenței clientului va determina un șoc negativ de două ori mai mare către furnizorii creditori. Sectoarele care înregistrează cea mai extinsă durată de colectare a creanțelor și care vor fi cele mai afectate de acest fenomen sunt construcțiile, serviciile prestate companiilor și agricultura.
  2. Subțierea păturii de mijloc și un grad de concentrare mai mare în rândul companiilor de top din perspectiva veniturilor, profiturilor și a lichidității. Cele mai mari 1.000 de companii generau o pondere de 35% în venitul total al mediului de afaceri în anul 2008, această pondere crescând acum la 50%. Profiturile obținute de mediul de afaceri sunt mai concentrate ca niciodată în rândul firmelor mari, cele mai mari 1% din companii dețin 46% din profiturile obținute de întreg mediul de afaceri, în timp ce această pondere era de 35% în 2008.
  3. Gradul foarte redus de capitalizare al companiilor, tendința acestuia fiind de scădere constantă de la impactul crizei financiare și până în prezent. Scăderea capitalizării implică o creștere a gradului de îndatorare, deci, o vulnerabilitate mai mare a firmelor față de finanțarea externă și condițiile aferente acesteia. Singurele sectoare care prezentau un grad de capitalizare de peste 40% la finalul anului 2016 sunt producția și furnizarea de energie electrică și termică, apă și gaze (43%), intermedieri financiare (43%) și IT (42%), în timp ce sectoarele care înregistrează un grad de capitalizare mai mic de 15% sunt cele reprezentate de activități recreative, culturale și sportive (9%), construcții (10%) și sănătate și asistență socială (15%).
  4. Capitalul de lucru consolidat la nivelul mediului de afaceri a devenit negativ. Valorile negative ale capitalului de lucru, mai precis diferența dintre activele circulante și datoriile pe termen scurt, indică presiuni asupra lichidității și creșterea riscului de insolvență.
  5. Mediul de afaceri este mai tânăr și lipsit de experiență. Numărul companiilor active în România care au intrat în insolvență în perioada 2008-2016 a fost de 166.000, la care se mai adaugă aproximativ 850.000 de companii radiate, dizolvate sau suspendate, deci aproape un milion de companii care și-au întrerupt activitatea în acest interval.

Un mediu de afaceri mai tânăr și neexperimentat este reflectat de: ponderea companiilor cu o durată de viață sub 5 ani, care a crescut de la 25% (2008) la 38% (2016);  ponderea companiilor care nu desfășoară activitate a crescut de la 20% (2008) la 28% (2016); ponderea companiilor care înregistrează capitaluri proprii negative a crescut de la 40% (2008) la 45% (2016).

Articolul complet pe newmoney.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *