Fiscalitate

Revoluţia fiscală, turnee între ghişee: ce declaraţii şi până când trebuie depuse?

Toate persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, care în anul fiscal 2017 au obţinut venituri, altele decât cele salariale, vor fi obligate să-şi plătească singure contribuţiile pentru sănătate şi pensii după modificările aduse Codului Fiscal privind transferul acestora de la angajator la angajat.

Persoanele fizice care sunt angajate în baza unui contract de colaborare, sau au obținut venituri din drepturi de proprietate intelectuală, prestări servicii sau alte activităţi, mai mari decât nivelul a 12 salarii minime pe economie, angajatorul reţine şi plăteşte impozitul pe venit, dar contribuţiile sociale vor fi plătite de fiecare persoană în parte, pe baza unei declaraţii care trebuie depusă până la 31 ianuarie, la sediul fiscal de care aparţine cu domiciliul.

Termenul limită de declarare este 31 ianuarie, prin completarea formularului 600. Plăţile se vor face trimestrial, în 4 rate egale: prima până la 25 martie, a doua până la 25 iunie, a treia până la 25 septembrie şi ultima până la 25 decembrie.

Astfel spus, cei care anul trecut au obţinut un venit de peste 22.800 lei sau estimează că vor câştiga în 2018 peste acestă sumă, trebuie să depună acest formular.  Sunt scutite de la depunerea formularului persoanele ale căror venituri cumulate din activităţi independente sunt sub nivelul plafonului minim şi pensionarii.

Cele două contribuţii, pentru pensii şi pentru sănătate, se plătesc separat, în conturi diferite. Cel puţin 1,6 milioane de contribuabili trebuie să declare Fiscului veniturile obţinute şi să plătească astfel contribuţiile aferente. De această obligaţie nu sunt exonerate nici persoanele fizice autorizate, persoanele fizice plătitoare de TVA, persoanele fizice care obţin venituri din activităţi liberale şi persoanele fizice care obţin venituri din activităţi comerciale.

Chiar dacă declararea și plata se pot face și online, mai mult ca sigur vor cozi interminabile la ghişee,  iar mii de persoane vor trebui să meargă în localitatea de domiciliu pentru a putea plăti taxele.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *