Știri

Haosul fiscal face primele victime. Un restaurant din Cluj se închide din acest motiv

Un restaurant clujean a decis să-şi închidă porțile peste câteva zile, acuzând schimbările fiscale impuse de guvernul actual. Este vorba de un restaurant cu profil canadian, unicul de acest gen din Cluj-Napoca, deschis în urmă cu trei ani. Investitorii spun că schimbările fiscale brutale introduse de Guvern “le-au pus în încurcătură” afacerea.

“Stimați clienți. Cu tristețe vă anunțăm că restaurantul Off the Wall se va închide în 31 Ianuarie 2018. A fost o plăcere și o onoare să vă servim timp de 3 ani și jumătate, timp în care toată echipa a pus multă pasiune și suflet în toate meniurile ”off the wall” pe care le-am pregătit pentru voi. Am dorit să vă introducem în bucătăria canadiană arătându-vă că în Cluj se poate mânca bine cu ingrediente fresh, de la piață, fără microunde sau semipreparate și ne place să credem că am reușit să vă convingem că fresh e întotdeauna mai bun. Am dorit să fim locul unde prietenii se adună la o bere artizanală și un burger bun creând amintiri plăcute care îi vor face să se întoarcă mereu cu plăcere… un loc confortabil, fără pretenții, cu ospătari prietenoși și glumeți, un loc ca acasă.

Din păcate schimbările fiscale introduse de guvern anul trecut au pus în încurcătură multe afaceri mici, printre care și pe noi. Din 1 Ianuarie 2018 au apărut alte schimbări, mult mai brutale, care din păcate ne împiedică să ne continuăm activitatea.

Sperăm că ne veți accepta propunerea de a veni să vă bucurați de un ultim burger, fried pickle, kalbi ribs și/sau o bere artizanală românească înainte să ne închidem ușile…Mulțumim pentru susținerea de până acum! Fără voi n-am fi putut să ne vedem visul realitate!’, a scrie echipa restaurantului pe pagina de Facebook a restaurantului Off The Wall.

Oliver Ryffel are 40 de ani, a venit din provincia Alberta (Canada) şi s-a stabilit la Cluj-Napoca în 2013, iar în vara anului 2014, împreună cu un prieten, a deschis restaurantul în centrul oraşului. Localul are opt angajaţi şi a funcţionat până acum ca o mică afacere.

Potrivit acestuia, la început restaurantul părea o afacere care se putea conduce dar, pe parcurs, a devenit din ce în ce mai greu din cauza suprafiscalităţii. Rydell a reclamat taxele care trebuie plătite pentru local, care nu se bazează pe profitul înregistrat sau pe venituri, ci pe suprafaţă şi pe locul unde este amplasat, ceea ce înseamnă costuri suplimentare de achitat.

„Mai este o nouă taxă care trebuie plătită în plus pentru angajaţii part-time, cum sunt majoritatea ai noştri, ceea ce înseamnă alte 3.000 de lei în plus pe lună. Nu poţi suporta la nesfârşit aceste taxări suplimentare care îţi ruinează afacerea. Actualul climat nu este deloc favorabil, nu este prietenos pentru mici afaceri. Am constatat o lipsă de predictibilitate în ceea ce priveşte fiscalitatea, în fiecare an apărea ceva în plus de la Guvern. Este foarte greu, îţi faci un plan de afaceri şi nu ştii ce te aşteaptă, este stresant, este foarte greu să îl respecţi. Sunt dezamăgit de aceste măsuri guvernamentale”, a explicat canadianul.

Acesta a mai precizat că, spre deosebire de România, în Canada, dacă ai o mică afacere şi nu faci profit, nu trebuie să plăteşti taxe.

Articolul complet pe monitorulcj.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *