Costurile pentru un business corect devin tot mai mari
Fiscalitate

Costurile pentru un business corect devin tot mai mari

Schimbările îrecente în materie de legislație fiscală îi pun pe gânduri pe specialiștii în fiscalitate, care văd practic o creștere a costurilor pentru un business corect și în același timp o scădere a numărului de contracte de muncă.

Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, discrepanțele fiscale dintre munca salarială și cea desfășurată printr-o microîntreprindere sau ca persoană fizică autorizată (PFA), maximizarea profitului ca PFA,  sunt doar câteva dintre măsurile adoptate de Guvern în ultima perioadă, care creează reale dificultăți mediului de afaceri.

Printre altele, vorbim despre creșterea cheltuielilor cu personalul, mai multă birocrație, un efort semnificativ de implementare a reformelor sau chiar necesitatea unor restructurări (concedieri individuale sau colective).

Cu alte cuvinte, cresc costurile pentru un business cinstit, așa cum au arătat recent, în cadrul unui eveniment, specialiștii în fiscalitate. „Ce vrem noi de la sistemul nostru fiscal?”, s-a întrebat Alex Milcev, partener la EY România, făcând trimitere la discrepanța fiscală dintre salariați, PFA și microcompanii.

Practic, modificările introduse de Guvern în ceea ce privește încadrarea firmelor la microîntreprindere, acolo unde pot intra acum și companiile ce desfășoară activități de management și consultanță, precum și sarcina fiscală mult mai redusă pentru PFA-uri, vor tenta foarte multe persoane angajate în baza unui contract de muncă să se reorienteze, tentația fiind considerată de Alex Milcev „aproape irezistibilă”.

„Contribuabilul este aproape invitat să gândească creativ, să găsească o soluție românească, testată de altfel în trecut, și să meargă în acea direcție. Ca să ce? Să fie prins după aceea că încălca reguli pe care nu le știa?”, a avertizat consultantul fiscal, cel care, asemenea altor specialiști din domeniu, recomandă prudență și așteaptă modificări corespunzătoare ale legislației, prin intervenția Guvernului.

Căci, în caz contrar, „numărul de contracte de muncă urmează să scadă sub 5 milioane și proporțional va crește numărul microîntreprinderilor și al PFA. Este cert că o astfel de evoluție conține germenii unei probleme fiscale viitoare”, a conchis partenerul EY România.

Sursa: Avocatnet.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *