Fiscalitate

Facilități fiscale pe de o parte, controale agresive pe de altă parte

Guvernul a votat recent, prin ordonanță de urgență, o serie de facilități fiscale, printre care și reintroducerea posibilității firmelor de a trece prin opțiune la regimul de impozitare a profitului. Pentru că noile prevederi vor duce la reducerea încasărilor bugetare, Fiscul va pune accent pe noi inspecții fiscale și controale inopinate în perioada următoare, astfel încât să acopere impactul financiar determinat de noul act normativ.

Astfel, firmele cu venituri totale sub un milion de euro vor avea din nou posibilitatea de a trece, prin opțiune, la impozit pe profit, atât timp cât îndeplinesc, cumulativ, următoarele două condiții: un capital social minim de 45.000 de lei și cel puțin doi angajați cu normă întreagă.

Chiar dacă este vorba de o corectare, noul act normativ vine cu o serie de măsuri menite să compenseze impactul financiar al acestuia în domeniul impozitului pe profit și din domeniul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

S-a hotărât astfel să fie controlate mai ales firmele cu risc suplimentar de neplată a taxei pe valoare adaugată și cele cu anumite coduri CAEN, contribuabilii care înregistrează întârzieri la plata obligațiilor fiscale declarate, pentru a fi identificate principalele cauze care conduc la situațiile de întârziere la plată,  contribuabilii cu risc fiscal ridicat și pentru care există un grad ridicat de certitudine în ceea ce privește stabilirea de obligații fiscale suplimentare de plată.

De asemenea, va fi intensificată monitorizarea activităților de comerț desfășurate în mediul online și se vor efectua controale antifraudă la entitățile cu riscuri fiscale semnificative identificate.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *