Știri

Financial Times: România, destinație populară pentru investiţii şi start-up-uri în tehnologie

Prestigiosul ziar Financial Times vorbeşte despre cum România a ajuns o destinaţie populară pentru investiţiile şi start-up-urile din tehnologie.

„În comparaţie cu majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, România are avantajul de a obţine un număr mai mare de resurse umane. Este mai uşor să găseşti talente. Fiind membră a UE, România are un avantaj în comparaţie cu Ucraina, care este o ţară mai mare ca dimensiune şi cu mulţi tineri talentaţi, dar care trece printr-o perioadă dificilă”, a declarat Mircea Vădan, antreprenor tehnic şi fondator Start-up la Cluj, citat de Financial Times.

Spiritul antreprenorial a fost stimulat de cererea mare de profesionişti calificaţi; atunci când o întreprindere nu reuşeşte, este uşor pentru angajaţii săi să găsească un loc de muncă în altă parte. În plus, chiriile sunt relativ scăzute – aproximativ la jumătate de preţ faţă de cele din Berlin, potrivit InvestRomania.

Salariile, deşi cresc, sunt accesibile în funcţie de standardele vest-europene, media anuală pentru un dezvoltator de software fiind de aproximativ 17.000 de euro. O serie de oraşe îşi înmulţesc acum scena start-up-urilor, mai ales Bucureşti şi oraşul universitar Cluj-Napoca, precum şi Braşov şi Timişoara.

Drept dovadă sunt cele 30 de milioane de dolari, strânse de UiPath, dezvoltator de software de automatizare a proceselor, care are mari clienţi multinaţionali. Un alt succes românesc este Clever Taxi, un dezvoltator de aplicaţii de transport achiziţionat de serviciul Mytaxi al companiei Daimler. Clever Taxi a fost înfiinţată în 2010 şi are 17.000 de şoferi şi 600.000 de clienţi în România – un exemplu al modului în care dimensiunea pieţei locale permite start-up-urilor româneşti să crească.

Totuşi, publicaţia britanică notează câteva dezavantaje pentru România, între care numărul mic de investiţii private – majoritatea se bazează prea mult pe granturile de la stat sau UE, prea puţini investitori pentru stadiile seed şi serie A, de 50.000-100.000 de euro, respectiv 300.000-500.000 de euro, iar comunitatea de „business angels” nu este foarte dezvoltată şi duce lipsă de transparenţă.

Sursa ziuadecluj

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *