Investitorii străini și-au pierdut încrederea în politicile publice din România
Fiscalitate

Antreprenorii, singurii care pot îndrepta ce au stricat politicienii

Actuala perioadă de creştere economică s-ar putea încheia mult mai rapid decât ne-am dori cu toţii. Semnalele îngrijorătoare de pe pieţele asiatice, dar în special din China, ne arată că boom-ul global ce a influenţat în bine inclusiv economia românească după criza de acum 7-8 ani, se poate încheia.

Din păcate, aceşti ani de creştere economică nu au fost folosiți pentru crearea un mediu mai prietenos cu antreprenoriatul, creșterea economică fiind bazată în mare parte pe consum.

În viitor, o creştere economică constantă şi sănătoasă va putea fi realizată prin atragerea de investiţii străine. Stabilitatea economică şi impulsionarea mediului de afaceri reprezintă garanţii sigure pentru întâmpinarea unor dificultăţi pe termen mediu şi lung.

Problema locurilor de muncă nu a fost şi nu va fi niciodată rezolvată de un guvern, de orice culoare politică ar fi acesta. Singurul lucru pe care trebuie să îl facă orice administraţie este să încerce să atragă investiţii şi să scadă rapid impozitarea muncii şi a energiei, în ambele cazuri România fiind în top, în clasamentul statelor din Uniunea Europeană.

În România un loc de muncă continuă să fie în continuare mult prea „scump”, ceea ce face ca de foarte multe ori investitorii străini să aleagă ţări vecine cu un nivel de impozitare mai scăzut, aşa cum sunt Bulgaria, Polonia sau Ungaria.

Oamenii de afaceri preferă întotodeauna stabilitatea şi predictibilitatea, pentru că în caz contrar planurile de afaceri nu au nicio valoare şi riscurile devin uriaşe.

Majoritatea celor care au răzbit în acest timp au făcut-o mai degrabă în ciuda statului şi nu datorită sprijinului pe care l-ar fi primit. E vorba, evident, de afacerile oneste şi nu de firmele abonate la bani publici. De aceea, trebuie să înţelegem cât mai repede că antreprenoriatul este în realitate singurul pilon al creşterii economice. Aceasta este singura modalitate prin care ţările lumii s-au dezvoltat în ultimele sute de ani.

Statul trebuie doar să aibă grijă să nu distrugă energia, inovaţia şi curajul antreprenorial al tinerilor, prin politici intruzive şi prin extinderea rolului statului în economie. Pentru asta, statul trebuie să facă un singur lucru: să-i lase în pace să se dezvolte, să nu-i şicaneze şi să nu le inventeze în fiecare săptămână noi şi noi taxe şi impozite.

Mai multe detalii pe adevarul.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *