Fiscalitate

Cum se pot plăti în rate datoriile la ANAF

În anumite condiţii, contribuabilii care au datorii la Fisc îşi pot plăti în rate obligaţiile fiscale, atât cele principale, cât şi cele accesorii, precum dobânzi sau penalităţi. Procedura se numește eşalonare la plată a obligaţiilor fiscale, și este prevăzută în Codul de procedură fiscală.

Cei care vor să facă o astfel de eşalonare a datoriilor trebuie să respecte un grafic de rambursare şi să nu întârzie cu plata ratelor. În sens contrar, vor plăti penalităţi. De asemenea, eşalonarea poate fi modificată, astfel încât să fie incluse alte obligaţii fiscale, atâta timp cât se oferă garanţii corespunzătoare.

Eşalonarea la plată se acordă pe o perioadă de cel mult 5 ani,iar pentru debitorii care nu constituie niciun fel de garanţie, eşalonarea se acordă pe cel mult 6 luni. Eşalonarea la plată nu se acordă nici pentru obligaţiile fiscale în sumă totală mai mică de 500 lei în cazul persoanelor fizice şi 5.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Garanţiile trebuie să acopere sumele eşalonate la plată, dobânzile datorate pe perioada eşalonării la plată, plus un procent de până la 16% din sumele eşalonate la plată, în funcţie de perioada de eşalonare la plată. Mai mult, firma nu trebuie să se afle în procedura insolvenţei sau în dizolvare şi trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale. Mai multe detalii pe adev.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *