Partenerii de afaceri, scanaţi cu ajutorul computerului
Știri

Partenerii de afaceri, scanaţi cu ajutorul computerului

Companiile din România îşi vor putea evalua partenerii de afaceri din punctul de vedere al riscului fiscal. Conform legislației în vigoare, companiile plătitoare de TVA trebuie să facă dovada verificării potențialului de risc al furnizorilor lor pentru păstrarea dreptului de deducere în legătură cu achizițiile de la aceștia.

Aplicaţia PartnerSCAN prelucrează, cu ajutorul unui algoritm conceput de compania de servicii profesionale Deloitte, în baza deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene și a numeroaselor exemple din practică, datele puse la dispoziție de platforma Termene.ro, care sunt preluate din bazele de date publice ale instituțiilor statului.

Algoritmul alocă diverse punctaje unui număr de 18 indicatori relevanți pentru determinarea riscului fiscal, printre care se numără inactivitatea, codul de TVA anulat, calculul riscului de insolvență, datoriile către bugetul de stat, numărul de angajați, vechimea firmei. De asemenea, aplicația ia în calcul dacă asociații sau administratorii dețin aceeași calitate în firme aflate în insolvență sau lichidate, dacă sediul social este într-un apartament, alături de alte companii sau de câte ori s-a schimbat acesta pe parcursul unui an.

Utilizatorii introduc datele necesare pentru identificarea partenerilor de business ce urmează să fie evaluați și apoi primesc un raport ce sintetizează profilul de risc fiscal pentru fiecare dintre aceștia. Raportul include explicații în funcție de gradul de risc generat de un anumit indicator și recomandări generale pentru diminuarea riscurilor.

Mai multe detalii aici.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *