Cele mai cunoscute platforme de ecommerce pentru shop-ul tău online

Pentru antreprenorii care dețin magazine fizice, trecerea în online înseamnă oferirea de produse și servicii câtre o piață nouă și mai multe oportunități pentru afacere. Platforma de ecommerce este o aplicație software cu ajutorul căreia produsele și serviciile pot fi vândute online. Cu ajutorul platformei de ecommerce se adminstrează shop-ul, vânzările, marketingul, relația cu clienții și alte diverse operațiuni.
Primul avantaj al trecerii în online este posibilitatea de a accesa o piață mai largă decât cea din proximitate, la costuri mai mici decât dacă ai decide să mai deschizi încă un magazin fizic. În shop-ul onloine produsele pot fi localizate mai ușor, avantajele de vânzare și brandul pot fi mai puternic evidențiate, promoțiile pot fi mai bine administrate, iar vânzările se pot face non-stop.
Dacă te-ai hotărât să-ți extinzi afacerea în mediul online, e nevoie să alegi mai întâi o platformă de eCommerce. Există multe opțiuni, unele oferind diverse avantaje, pe cele mai importante dintre acestea le prezentăm mai jos.
1. Shopify
Shopify este una dintre cele mai bune platforme de eCommerce pentru crearea shop-ului tău online. Are opțiuni drag and drop și o multitudine de teme care permit customizarea în funcție de necesități. Shopify este user-friendly și ușor de utilizat, fără a avea nevoie de cunoștințe de programare sau design. Platforma oferă acces HTML și CSS pentru crearea conținutului paginilor și are propriile servere. Aceasta înseamnă cu nu ai nevoie de webhosting sau alte servicii software.
Adăugarea produselor este ușoară în Shopify. Există The onboarding tutoriale pentru tot procesul de adăugare a produselor, personalizarea aspectului, conectarea domeniului și setarea opțiunilor de plată.
Din interfața Shopify se pot administra plățile, livrările, canalele de vânzare, email marketing-ul și platformele sociale. Pentru toate acestea se plătește o subscripție lunară.
2. WooCommerce
WooCommerce este o platformă open-source construită pentru WordPress. Oferă posibilitatea customizării aspectului site-ului, a procesului de checkout și altele. Prin adăugarea plugin-ului de WooCommerce la orice site WordPress se poate crea un noiu shop online cu posibilități de plată și transport, totul gratuit.
WooCommerce vine cu un plugin intuitiv care ajută la configurarea paginilor de contact, pagiilor de produs, detaliilor de plată, informații de livrare, setarea taxelor și altele. Pe lângă aceasta, are sute de extensii gratuite sau cu plată pentru adăugarea de diverse funcționalități fără prea mare efort. Pot fi adăugate promoții, cupoane, managementul stocurilor, review-urile cumpărătorilor. WooCommerce este scalabil și una dintre puținele platforme care îți permit să începi fără costuri și să crești afacerea organic.
3. Magento
Platforma Magento oferă facilități out-of-the-box, abilitatea customizării layout-ului și blocurilor, integrarea ușoară cu alte platforme. Această soluție oferă conținut personalizat datorită builder-ului drag and drop, încorporând ușor recomandări de produse, segmentarea clienților, opțiuni de cumpărare rapidă și multe altele.
Magento este gratuit, fiind un design open-source și este ușor scalabil, excelent pentru companii în creștere, cu multiple magazine. Totuși, pentru încorporarea unor facilități avansate de ecommerce este nevoie de experiență de developer.
Pentru Magento există o selecție bună de teme și template-uri. Alte avantaje includ opțiunea de livrarea la domiciliu sau ridicare din magazin, integrarea cu firme de transport, procesatori de plăți, etc.
Magento Commerce oferă servicii cloud-based, cu beneficiul accesului instant la actualizări și îmbunătățiri. Folosirea de instrumente out-of-the-box, mediu integrativ și performanța optimizată pentru front și back-end asigură funcționarea permanentă a shop-ului online, în cele mai bune condiții.
4. OpenCart
OpenCart este o soluție open-source, care se poate folosi gratuit, fără plăți lunare. Deoarece OpenCart este bazat pe PHP, utilizatorii nu au nevoie de background în limbaje de programare. Suportul și actualizările sunt deseamenea disponibile.
Tabloul de bord oferă informații importante dintr-o privire și permite administrarea comenzilor, clienților, rapoarte și alte widget-uri. Cu OpenCart pot fi administrate shop-uri multiple dintr-o singură interfață unde se pot lista produse, alege teme diferite pentru fiecare magazin.
Există peste 13,000 de module și teme cu ajutorul cărora se poate îmbunătăți funcționalitatea shop-ului. Acestea includ toate tool-urile de care ai nevoie pentru integrare, metode de plată, metode de livrare, social media, marketing, contabilitate, rapoarte, traduceri.
5. WordPress
WordPress are o platformă open-source de ecommerce care oferă toată gama de opțiuni pentru crearea și administrarea de shop-uri online. Aceasta include crearea de landing page de la zero, găzduirea, sistem CRM, sistem de plăți online, și alte plugin-uri utile pentru customizarea shop-ului. WordPress vine cu un builder ușor de utilizat, astfel încât utilizatorii își pot crea singuri shop-ul.
Acesta este și motivul pentru care este una dintre cele mai populare platforme de eCommerce, având o selecție bună de extensii, teme, plugin-uri free și cu plată, pentru orice necesitate. Interfața WordPress este ușor de navigat, are un look curat, minimalist, care este apreciat. Pachetul WordPress pentru afaceri mici presupune achitarea unei subscripții lunare, care se achită anual, care include și hostingul, plățile online, suport prin email și live chat, teme premium, integrare cu Google Analytics și altele.
Avantajele unui shop online pentru afacerea ta
Primul avantaj este posibiliatea de a-ți conduce afacerea într-o manieră flexibilă, în confortul biroului de acasă. Din fața PC-ului sau telefonului tău poți interacționa cu clienți, indiferent de localizarea acestora. Mulțumită puterii egalizatoare a internetului, micile afaceri de astăzi își pot oferi produsele online, generând mai multe vânzări și concurând pe piața globală.
Printre cele mai importante beneficii ale unui shop online se numără:
- interacțiunea directă cu clienții, fără apelarea la intermediari și obținerea de informații importantre despre comportamentul de cumpărare al clienților. Poți trimite promoții directe clienților, poți anunța noile produse, oferind discounturi și programe de loialitate. Shop-ul online permite creșterea ratei de conversie, pe măsură ce încrederea asupra bunurilor și servicilor oferite crește.
- promovarea brand-ului – nu există limite în promovarea brand-ului și crearea relației cu clienții. Ai control absolut asupra mesajelor trimsie, frecvenței acestora și ate aspecte importante pentru construirea awareness-ului și recunoașterii brandului. Mai ales prin colaboarea cu social media, oamenii devin mai conștienți de compania și produsele tale, incitându-i la cumpărare.
- comoditate pentru consumatori – cumpărăturile online sunt relativ ușoare, din ce în ce mai multe persoane caută produsele dorite online. În magazinele online, cumpărătorii pot verifica informații importante legate de prețuri, orar de funcționare, caracteristicile produselor și altele.
- mai multe vânzări – studiile arată că vânzările online sunt în creștere, cele mai multe cumpărături se fac de pe telefon și la orele la care magazinele fizice nu sunt deschise.
Care sunt facilitățile importante ale platformelor de ecommerce?
Înainte de a începe, trebuie să te asiguri că platforma de eCommerce este compatibilă cu modelul tău de business. Apoi, cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere, sunt:
- sistem de plăți online versatil – obiectivul principal fiind generarea de vânzări, platforma ta de eCommerce trebuie să ofere opțiuni de plată variate, incusiv carduri de credit și debit, transferuri bancare, e-wallet, cash, alți procesatori precum PayPal, Amazon Pay, Google Pay, Apple Pay, etc.
- securitate bună – este un aspect foarte important. Orice afacere este responsabilă de protejarea clienților săi de fraude și furturi, iar platforma de ecommerce trebuie să asigure toate tool-urile necesare pentru a realiza acest lucru.
- costurile – În timp ce unele platforme sunt gratuite, altele presupun o plată lunară. Pe lângă aceasta, mai pot apărea costuri suplimentare cu hosting-ul, actualizările, unele plugin-uri specifice.
- ușurința de setare – o platformă de ecommerce ideală trebuie să fie ușor de setat și de personalizat, fără a avea nevoie de un developer sau fără a avea cunoștințe de programare. Shop-ul online ar trebui să fie gata în doar câteva ore.
- integrare ușoară – ai nevoie de o platformă care se poate integra ușor cu canalele de marketing gen Facebook sau Instagram
- SEO-friendly – site-ul trebuie să apară rapid în rezultatele motoarelor de căutare, pentru ca utilizatorii să știe că există.
- raportări eficiente – platforma de eCommerce trebuie să permită culegerea de informații despre comportamentul vizitatorilor și clienților, pentru creșterea ulterioară a vânzărilor.