Spirit antreprenorial

Povestea Maruca Atelier, un business cu haine făcute pe comandă pentru mămici și fetițe „asortat” cu jucării croșetate

Haina pe care-o porți nu te face mai deștept, dar îți influențează categoric starea de spirit și încrederea în forțele proprii. Cel mai important pas în a fi frumoasă într-o ținută este să te simți bine în ea! De aici a plecat și povestea Maruca.

„Pe vremuri era un motiv de statut social ca oamenii să-și facă hainele la croitor. Dacă luăm cuvântul croitorie și ne gândim la ce însemna de fapt croitorie pe vremuri da, eu asta fac. Custom made. Nu îmi place să fac lucruri de serie”.

Care au fost dificultățile începutului?

La atelier au venit inițial prietene de ale ei, care au recomandat-o mai departe, a mers la târguri.
„Cu hăinuțe pentru copii și jucării croșetate: așa am început. Eu și mama mea croșetăm. E o bucurie pe care am păstrat-o de când eram copil”.

Ionela Lupu este printre „norocoșii” care au experimentat dezvoltarea afacerii cu fonduri europene. A angajat trei croitorese și o contabilă. Cu fonduri europene și-a cumpărat echipamente – mașină de cusut, de sulfilat, generator de aburi, mașină de butoniere, de cusut nasturi…

„Fondurile europene m-au ajutat să supraviețuiesc la început. Am depus proiectul cu necesarul de echipamente. M-am dus și am intrat în tăvălugul asta. Am refăcut lista cu echipamente pentru a mă încadra în suma disponibilă. În noiembrie mi-au venit echipamentele și în decembrie mi-au decontat banii. Așa se întâmplă întotdeauna mai întâi plătești și apoi ți se decontează”.

Primii ani au fost foarte grei pentru Ionela Lupu care se plânge la fel ca majoritatea antreprenorilor români de faptul că „nu mai găsești oameni conștiincioși care să își facă treaba”. Apoi proprietarii școlii unde învață fiica sa au rugat-o să le facă uniformele, lucru care i-a adus o „gură de aer” în afacere. Ulterior a mai primit comenzi de la încă două școli. „Pe perioada verii sunt un pic mai relaxată pentru că pot să îmi acopăr cheltuielile dar am adus bani de acasă o lungă perioadă de timp. Soțul meu m-a susținut. Am avut momente în care îmi puneam tot felul de întrebări dacă merită sau nu să merg înainte. Acum afacerea se autosusține” povestește Ionela Lupu.

Care sunt cele mai mari provocări ale domeniului?

Importul din China, Turcia, sezonul reducerilor, toate adunate sunt elemente care descurajează începerea unui business cu haine făcute pe comandă.

„Eu mă adresez femeilor care nu vor să fie îmbrăcate la fel cu încă 100 de persoane și femeilor care vor să poarte haine pe dimensiunile lor. Vin foarte multe femei care vor își modifice hainele cumpărate din comerț. E mai multă muncă să modifici un lucru decât să-l faci de la capăt. Observ că, din ce în ce mai multe femei își doresc haine construite pe măsurile lor. Am cliente care vin cu țesătura lor, altele mă lasă pe mine să aleg. Femeia își dorește din ce în ce mai mult haine gândite pentru ea.”

Purtarea unei haine făcute pe comandă este un obicei care trebuie înțeles și educat. E nevoie de timp. Timp pentru „configurare“, timp pentru probe, pentru execuție… În nici un caz actul în sine nu trebuie să fie un motiv de stres, și nu e o „urgență” pe care s-o rezolvi în timpul programului. De aceea, prima rochie pe comandă e o introducere bună în lumea „su misura”.

De ce Maruca?

Numele atelierului este inspirat de povestea prințesei Maruca Cantacuzino. „Era o femeie sofisticată, liberă, independentă, chiar vizavi de relațiile ei cu regina. O femeie care întotdeauna își spune părerea și era asumată. Veneam de la Ploiești cu sora mea și ea îmi povestea de Maruca Cantacuzino. Și eu chiar îmi căutam nume pentru firmă. Și am zis: asta e. Am numit firma Maruca Atelier.”

Articolul complet pe cariereonline.ro

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *