Vinul de mure "Made in Ticleni", o delicatesă care poate ajunge pe mesele tuturor românilor
Spirit antreprenorial

Vinul de mure „Made in Ticleni”, o delicatesă care poate ajunge pe mesele tuturor românilor

Povestea afacerii Abund Berry a început acum trei ani, când tânărul Ionel Burtea a plantat mure, ajutat de restul familiei sale, pe un hectar de teren moştenit de la bunici. Apoi a mai cumpărat un lot şi tot aşa, până când a ajuns să deţină în prezent cinci hectare de mure și 50 de ari de zmeură.

Gustul autentic al fructelor și legumelor este tot mai greu de găsit în supermarketurile de azi, tocmai de aceea mulţi antreprenori s-au gândit să facă un business din promovarea şi vânzarea produselor tradiţionale.

Este şi cazul lui Ionel Burtea, în vârstă de 21 de ani, student al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, care a creat pentru români vinul din mure, un produs unic în ţară, „made in Ţicleni”, zona lui natală.

„Aveam muri și zmeură în grădină încă de când eram mic. Ideea a venit natural, am constatat lipsa fructelor de pădure românești pe piața autohtonă, pentru că în România plantațiile de mari dimensiuni sunt într-un număr extrem de redus”, povestește Ionel.
Nu a pornit afacerea cu mulţi bani, având în vedere că startul era deja „furat” – graţie terenului moştenit de la bunici, cu o sursă de apă pentru irigații în apropiere. Pentru cei care vor să se apuce de o asemenea afacere, el susţine că o sumă aproximativă pentru înfiinţarea unei culturi de mure pe un hectar este în jurul a 20.000 de euro.

Pasiunea a fost ingredientul-cheie pentru depășirea obstacolelor de orice fel.

„La început, fiecare zi este o provocare. Sunt multe lucruri care nu merg cum doreşti tu, dar de-aia te numeşti antreprenor: trebuie să identifici problemele şi să găseşti soluţiile potrivite.

Antreprenorul trebuie să se gândească la rezultatul final, nu la fiecare barieră care îi apare în faţă. Chiar dacă sunt multe momente de cotitură, Ionel Burtea nu s-a gândit niciodată să renunțe la ceea ce face. Ba din contră, obstacolele i-au întărit determinarea, dorinţa de a reuşi şi l-au făcut să persevereze.

Drumul murelor de la rug până în sticlă

Culturile de mur nu sunt atât de uşor de întreţinut pe cât ar putea părea la prima vedere, fiind sensibile la fenomenele naturii (ger, grindină), când sunt în producție nu trebuie să aibă abundență de apă, pe când  în preproducţie apa este esențială.

După ce sunt culese, murele sunt presate, apoi stau la fermentat 45 de zile la o temperatură constantă, care să nu depășească 15 grade. Procedeele sunt tradiționale, produsul fiind 100% natural.
„Dacă la vinul de struguri se foloseşte mustul, aici în fermentaţie se foloseşte pulpa murelor. Vinul de mure poate fi numit o delicatesă, el se consumă mai ales la desert, la o temperatură cuprinsă între 5 și 8 grade, deci destul de rece, poate chiar la valori mai scăzute decât cel de struguri. Vinul de mure este demidulce, are 12% alcool și o valabilitate de zece ani”, punctează antreprenorul.

În 2016, Abund Berry a produs 700 de sticle de vin Berry Wine, dar în viitorul apropiat producţia ar putea ajunge la 10.000 de unităţi.                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Articolul complet pe cariereonline.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *