Spirit antreprenorial

Trei poveşti de succes din judeţul aflat în topul Start-Up Nation

Pe primul loc pe țară la numărul de dosare depus la„Start-Up Nation“ după București, județul Cluj se poate lăuda cu 1.323 de antreprenori care au obţinut finanţare nerambursabilă de 44.000 de euro.

Până în luna februarie, conform OTIMMC Cluj, au fost plătite 24,6 milioane de lei către 137 de antreprenori, în condiţiile în care nu sunt întârzieri la plată.

Aflăm astăzi poveștile a 3 antreprenori care ale căror proiecte au avut succes.

Unul dintre aceștia, Ştefan Koritar (30 de ani), fost manager de produs la o multinaţională din Cluj din domeniul IT, a lăsat în urmă jobul bine plătit şi sigur pentru o afacere pe cont propriu. El a pus bazele Kraian Ventures, în cadrul căreia a obținut finanțare prin Start-Up Nation pentru o platformă de evenimente care foloseşte inteligenţa artificială.  Practic, prin intermediul acestei platforme, se conectează furnizorii de servicii cu organizatorii de evenimente, în scopul simplificării experienţei organizării şi planificării unui eveniment. Platforma este adresată atât organizatorilor profesionişti de evenimente, cât şi oamenilor de rând.

Ştefan a început munca la întocmirea proiectului în luna august 2017 şi a început implementarea în martie 2018, după aproape 9 luni, iar prima tranşă de bani o va lua peste circa o lună de zile.

O altă antreprenoare, Cristina Petrule, absolventă a Facultăţii de Business din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, s-a gândit să pună în aplicare cele învăţate la cursuri şi a depus un proiect la Start-Up Nation. Proiectul ei a constat în înfiinţarea unui atelier în care sunt realizate produse personalizate din piele, sub brandul MASIMA. Vânzarea produselor se realizează online prin intermediului site-ului www.masima.ro, achiziţionat tot prin intermediul programului Start-Up Nation, fiind o cheltuială eligibilă. Ea nu a optat pentru credit punte, ci a mers pe creditare de la furnizori, care au aşteptat un termen de 45 zile de la data predării utilajelor pentru plată.

Din punctul de vedere al unei firme de consultanță, cea mai eficientă formulă este creditul furnizor: „După părerea mea, programul a mers destul de bine. Suntem acum la implementarea celui de-al cincilea proiect. Vorbim despre proiecte privind extinderea unor cabinete stomatologice, înfiinţarea unei patiserii, un atelier de marochinărie şi un laborator de radiologie dentară“, susţine Lenuţa Ispas, care are o firmă de consultanţă pentru Sart-up Nation. Ea administrează unul dintre proiecte – un cabinet de radiologie dentară în comuna Gilău, aflată la mică distanţă de Cluj-Napoca. „Noi am avut proiecte cu credit furnizor, la care plata s-a făcut la 45 de zile. Practic nu a fost nevoie de intervenţia băncilor, deoarece furnizorii au aşteptat 45 de zile până ce au intrat banii din proiect. Furnizorii au avut încredere în beneficiari şi lucrurile au mers bine. A fost cumpărată aparatura, s-a constatat existenţa acesteia şi în termen de 45 de zile s-a făcut plata furnizorilor“, susţine antreprenoarea.

În cazul celor care au avut nevoie de credite bancare sunt întârzieri mari, cei de la Fondul de Garantare fiind bombardaţi cu multe dosare şi nu au personal suficient să le prelucreze.

Mai multe detalii pe adevarul.ro

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *