Clubul de marketing

Ce înseamnă protecția brandului pentru micii antreprenori

Ca antreprenor, știi cât este de important brandul și de ce trebuie să îl protejezi. Însă, crearea unui brand de succes și protejarea lui nu este ușoară.

Pentru un antreprenor, munca de creare a unui brand unic, care să atragă clienții și să-ți sporească veniturile, este destul de dificilă. Iar peste toate, se poate întâmpla ca alte companii să-ți încalce identitatea. De aceea trebuie să înveți cum să-ti protejezi brandul, să-i conservi valoarea pe care o oferă business-ului tău.

Protecția brandului înseamnă în primul rând să nu permiți altor companii să-ți folosească identitatea. Pentru asta, pot fi folosite mai multe strategii, astfel:

Crează o identitate incontestabilă – compania ta trebuie să aibă un brand clar, inconfundabil. De la micile detalii până la imaginea de ansamblu, clienții tăi trebuie să poată recunoaște compania.

Înainte de a investi timp și bani în recunoașterea brandului, verifică dacă nu cumva te suprapui cu identitatea altei companii. Mai ales dacă e vorba de o companie mare, aceasta te-ar putea acuza și emite pretenții legale. Evită să calci pe bătături pe altcineva, doar cu o mică cercetare asupra brandurilor și mărcilor înregistrate.

După ce știi sigur că brandul tău diferă de cel al altor companii, definește-l. Răspunde la aceste întrebări despre compania ta:

  • Care este misiunea ei?
  • Ce probleme își propune să rezolve?
  • Cine sunt clienții țintă?
  • Cum vrei ca aceștia să asocieze brandul tău? E vorba de cele mai profunde valori ale brandului tău, cu ajutorul cărora poate fi recunoscut.

Înregistrează-ți marca

Dacă nu vrei ca altcineva să-ti folosească brandul, înregistrează-l. Marca înregistrată reprezintă compania ta și ce oferă ea, iar alte afaceri nu o pot folosi. Poți înregistra un nume, un logo, un  simbol, sau chiar un sunet care este asociat cu compania ta. Toate mărcile înregistrate reprezintă proprietate intelectuală.

Urmărește-ți competitorii

Deciziile competitorilor nu trebuie să stea în calea propriilor decizii, dar importanța urmăririi lor nu poate negată. Trebuie să ai o idee generală asupra competitorilor tăi, cine sunt, ce fac și încotro se îndreaptă. Monitorizarea competiției poate preveni transfomarea unei mici probleme într-un uriașă. Cu cât mai repede îi prinzi pe cei care încearcă să-ți folosească identitatea, cu atât sunt mai ușor de oprit.

Urmărește site-urile competitorilor pentru a vedea dacă nu cumva folosesc brandul tău drept al lor. Și fii atent la ceea ce spun clienții tăi despre afacerile concurente.

Ia măsuri împotriva celor care încalcă regulile

Nu este un sentiment plăcut să vezi cum altcineva îți folosește brandul construit cu greu. Dacă observi acest lucru, trebuie să i te adresezi. Aici este momentul în care marca înregistrată își dovedește utilitatea.

Dacă nu ți-ai înregistrat marca, există riscul să nu poți reolva nimic. Marca înregistrată este cea care îți oferă protecție.

O scrisoare în care le ceri să nu-ți mai folosească marca, sau chiar deschiderea unui proces, pot fi soluțiile de luat în considerare în aceste situații. Comportă-te profesional atunci când contactezi pe cineva pentru această problemă. Nu ai dori să-ți strici reputația brandului tău încercând să-l protejezi. Este întotdeauna o idee bună să cauți un ajutor legal pentru asta.

Brandul este chiar inima companiei tale. Este ceea ce încurajează consumatorii să cumpere și devine simbolul a ceea ce oferi. El inspiră angajații să ofere mai mult, să producă rezultate mai bune. Este forța care te conduce de-a lungul zilelor de lucru, de la prima ceașcă de cafea până la ultimul email.

Fă pașii necesari pentru a proteja identitatea afacerii tale. Pe măsură ce aceasta crește, va crește și valoarea brandului ei.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *