Spirit antreprenorial

Inventatorul pizzei cu ciocolată împărtășește din secretele afacerii sale

Unul dintre cei mai tineri antreprenori, Ryan Novak, a început la 15 ani ca spălător de vase, urmând ca, în doar șase ani, să aibă propria sa companie, ‘Chocolate Pizza Company’. În prezent, compania sa are aproximativ 12 angajați, cu un venit anual de peste 1.5 milioane de dolari.

Novak este mentor personal pentru angajații săi mai tineri și oferă locuri de muncă tinerilor, pentru a le da o șansă să vadă ce înseamnă valoarea muncii și care sunt particularitățile vieții de tânăr antreprenor.

Jurnalist: Cum poate un tânăr să construiască o afacere?

Ryan Novak: Pentru ca un tânăr să ajungă să deschidă o afacere, solicitările sunt mai mari decât mulți sunt dispuși să ofere – motiv pentru care mulți nici măcar nu încep. Dar dacă vor să facă asta, atunci cel mai bine este să-și “urmeze pasiunea,” sau “să facă ce le place, astfel nu va trebui să muncească deloc în viață”, după cum se spune.

Jurnalist: Ce înseamnă pentru un tânăr să crească o afacere?

Novak: Deși eram tânăr, am intuit potențialul conceptului și am știut că pot transforma un magazin de ciocolată dintr-un oraș mic într-un brand adevărat. Imediat ce am devenit proprietar în 2010, am fost într-o căutare neobosită a metodelor pentru a duce afacerea la următorul nivel.

Jurnalist: Cum ai reușit să transformi micul shop într-un brand autentic?

Novak: Am început cu trei obiective principale:

  • creșterea capacității de producție – nu poți crește dacă nu poți fabrica mai mult;
  • construirea unei echipe – ai nevoie de o echipă în jurul tău pentru a produce și a vinde producția adăugată;
  • creșterea prezenței pe piață – dacă ai produsul și oamenii, atacă noi piețe cu curaj.

Jurnalist: Cât de importantă este echipa?

Novak: Este critic să te înconjori de oamenii care trebuie, să evaluezi echipa și să faci schimbări când sunt necesare. Pe măsură ce afacerea crește, echipa trebuie să se schimbe și ea. Noi oameni, noi training-uri, noi responsabilități sunt esențiale pentru menținerea creșterii.

Jurnalist: Cum ai crescut afacerea după ce ai avut oamenii și capacitatea de producție necesară?

Novak: Afacerea o contruiești pur și simplu pătrunzând în piață și concurând, inclusiv cu giganții. Trebuie să ai încredere în calitatea și în unicitatea produsului tău, și să arăți asta tuturor celor care vor să asculte. Strategia mea de creștere a constat în oferirea produsului la cât mai multe persoane, în paralel cu construirea recunoașterii brandului, de aceea am colaborat cu alți retaileri și cu en-grosiști.

Jurnalist: De unde ai început?

Novak: Am început prin a telefona cramelor locale și a le oferi un bol cu biscuiți Oreo înveliți în ciocalată, pe care ei să îl așeze aproape de ieșire. Mulți au acceptat oferta, și curând au început să solicite produse adiționale. Important este faptul că mulți dintre cei care vizitau cramele aveau și ei afacerile lor, ei încercau produsul, le plăceau și începeau să-l solicite pentru propriile lor magazine.

Jurnalist: Angajezi tineri. Ce îi înveți?

Novak: Mai întâi îi învăț ce înseamnă un loc de muncă și faptul că au fost angajați înseamnă anumite responsabilități. Mediul de lucru este plăcut, familiar, dar fiind vorba de o companie de producție cu numeroși clienți, există termene precise și standarde de calitate ne-negociabile.

Jurnalist: Ce le spui despre antreprenoriat?

Novak: Da, le spun că fiecare job contribuie la succesul companiei. Nu există sarcini neimportante, iar dacă sunt responsabili cu spălatul vaselor, scosul gunoiului sau curățatul mașinilor, trebuie să o facă cu mândrie. Mă asigur că înțeleg toate părțile afacerii, le arăt cum decurg toate operațiunile, inclusiv împachetarea și transportul.

Jurnalist: Care sunt cele mai mari provocări prin care ai trecut și pe care ar trebui să le știe tinerii antreprenori aspiranți?

Novak: Dacă ești antreprenor, mai ales tânăr, înseamnă că știi să rezolvi probleme. Construirea unei afaceri este doar despre rezolvarea problemelor și găsirea drumului înainte. Orice poate fi o problemă pentru tine – accesul la capital, impozitele care îți cresc costurile, competitorii, angajații și un milion de alte obstacole care pare că vor să te tragă înapoi.

“Nu,” este unul dintre răspunsurile cele mai dese – fie el de la bănci, proprietari, vânzători și chiar potențiali clienți. Ca antreprenor trebuie să blochezi tot acest zgomot negativ, să prioritizezi crizele și să le pui în față pe cele mai semnificative. Rezolvă-le pe rând, mergi înainte și nu lăsa pe nimeni altcineva să-ți redefinească visele!

Interviu publicat de forbes.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *