Conduci un start-up sau o afacere mică? Care este diferența?
Clubul de marketing

Conduci un startup sau o afacere mică? Care este diferența?

Auzim mereu de antreprenori care au lansat și au crescut startup-uri. Dar ce înseamnă mai exact un startup? Există o distincție reală între un startup și ceea ce înseamnă o afacere mică?

Răspunsul este DA.

Startup Versus Corporație

Ce face în esență antreprenorul sau managerul unui startup? Vine cu o idee de afacere genială, atrage interesul marilor jucători din industrie, reușește astfel să adune capital pe care îl folosește pentru pune în practică ideea și modelul său de afacere.

Dacă gândim astfel, putem spune că un startup este de fapt o versiune mai mică a unei viitoare corporații. Acest lucru este parțial adevărat, unele startup-uri chiar devin companii mari, globale.

În fapt, startup-urile sunt o formă de organizație care are un model de business repetabil și scalabil. Fondatorii de startup-uri nu vor doar să demonstreze că modelul lor de business este viabil și să-l pună în practică, ci vor să găsească o metodă de a aface acest lucru foarte rapid, într-o manieră care să aibă un impact major asupra pieței.

Startup Versus Afacere mică

O afacere mică nu este în căutarea unui model de business pe care să-l dezvolte în viitor, cu un model de business care să meargă din prima zi.

O afacere mică este o organizație care se întreține singură, care generează venituri imediat după înființare. Ea nu are nevoie de investiții majore și nici de timp pentru a demonstra că funcționează.

Tipic, o afacere mică va aduce vânzări relativ mici, acționează pe o piață locală sau regională și are un număr redus de angajați.

Diferențele esențiale între un startup și o afacere mică

În acest moment diferențele dintre cele două tipuri de entități capătă ceva mai mult sens. Cele mai importante dintre acestea sunt:

  • Intenția de creștere – fondatorul unui startup are intenția de a sparge piața cu un model de business de impact major, chiar dacă acest lucru nu se întâmplă peste noapte și este nevoie de investiții inițiale importante. O afacere mică, pe de altă parte, nu are nevoie de o piață mare pe care să intre, ci doar de o piață pe care să o poată deservi eficient.
  • Metoda de finanțare – ambele au nevoie de finanțare, dar startup-urile au nevoie de investiții majore, pe o perioadă lungă de timp, din partea unor capitaliști sau business angels care își pun încrederea în ele și care în final ajung să dețină o parte din companie. O afacere mică se finanțează de cele mai multe ori din împrumuturi, pe care le returnează și nu are nevoie de capitaluri foarte mari. Deși antreprenorii micilor afaceri plătesc mai mult pentru capitalul lor, ei își mențin integritatea proprietății lor.
  • Viziunea – Practic, o afacere mică urmărește să se mențină și să se dezvolte în timp. Dar un startup își dorește să fie temporar, adică să se transforme ulterior într-o companie uriașă.

Având în vedere toate acestea, este important să știi ce dorești să realizezi cu ideea ta de afacere. Asta te va ajuta să-ți definești afacerea și viitorul pe care ea îl va avea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *