5 întrebări contabile esențiale la care orice antreprenor trebuie să poată răspunde
Lifestyle

5 întrebări contabile esențiale la care orice antreprenor trebuie să poată răspunde

Când ai o afacere la început de drum, sunt șanse foarte mari ca termenii contabili și financiari să te sperie, dar este important să ai câteva noțiuni de bază, pentru a înțelege cum funcționează afacerea ta:

  1. Câți bani am de încasat de la clienți și care este durata medie de încasare?
  2. Cât datorez furnizorilor și altor creditori? Care este durata medie în zile la care datoriile devin scadente?
  3. Ce sumă de bani am în bancă?  Managementul cashflow-ului este vital pentru orice antreprenor. Un sistem de previziune a încasărilor și plăților viitoare, pe un orizont de timp de cel puțin 3 luni, te poate ajuta să identifici din timp potențialele decalaje și să intervii înainte de a intra în blocaj. Eventual să negociezi încasarea unor facturi mai repede, să amâni anumite plăți sau poate să discuți cu banca pentru un credit.
  4. Afacerea mea este pe profit? Rațiunea de existență a oricărui business este profitul. De multe ori antreprenorii fac confuzie între Cash și Profit: banii din bancă nu înseamnă neapărat profit și explicațiile sunt multiple. Decalajul dintre data facturării clientului pentru serviciile prestate sau produsele vândute și data încasării facturii face ca în contabilitate să ai profit dar nu și cash imediat. Achizițiile de active (calculatoare, mobilier, mașini etc.) nu are un impact imediat în profitul companiei, ci proporțional, pe durata lor de viață, în schimb afectează imediat fluxul de numerar. Sumele încasate de la clienți ca avansuri pentru proiecte viitoare  nu reprezintă venituri pentru companie, dar, la momentul încasării vei avea influx de numerar.
  5. De unde-mi vine profitul și unde pierd? Datele din contabilitatea financiară sunt codificate după reguli și metode contabile dificil de înțeles dacă nu ai un minimum de pregătire contabilă. Dacă ai avut curiozitatea să te uiți pe o balanță contabilă, documentul de sinteză al contabilității financiare, probabil că ai avut nevoie de traducere ca să afli dacă afacerea ta este pe profit sau nu, care este cifra de afaceri și căți bani sunt în bancă. Ce să mai vorbim de marja de profit pe produs. Cu toate acestea, informațiile din contabilitatea financiară pot să te ajute în procesul de analiză, previziune și decizie, poți determina profitabilitatea unui produs/proiect sau structura costurilor: salarii, cheltuieli cu biroul, marketing etc.

Pentru a înțelege mai ușor aceste informații ai nevoie alături de tine de un contabil care să ți le furnizeze în timp real. Într-o colaborare eficientă, un bun profesionist contabil are o atitudine proactivă și se implică activ în activitatea companiei, în timp ce antreprenorul este familiar cu termenii financiar-contabili de bază (profit, datorii, active, creanțe, marjă, etc.) și își alege profesionistul contabil care poate vedea dincolo de cifre pentru a-l asista în deciziile de business.

Articolul complet pe wall-street.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *